onsdag 17 februari 2016

Kroppsliga ideal

Jag har nu två veckor i rad sett trailers inför "skönhetsfällan Sverige". Jag har sedan tidigare kikat lite på Danmarks version av samma där de kallar det för plastikmardrömmar. Varje vecka när jag ser den nya trailern för programmet så låter det som om personerna som sökt till programmet typ genomgått en kirurgisk slaktning och att de skulle ha så stora fysiska bekymmer av det.

Men varje vecka förundras och förvånas jag: Det är verkligen i-landsproblem som de söker för. Min uppfattning är att det många gånger är psykiskt - de kroppsliga bekymmer som de upplever. Någon kvinna tyckte att hennes näsa var för ojämn. En annan tyckte att hennes bröstvårtor pekade åt olika håll och att vårtgårdarna var olika stora - därför hade hon aldrig visat sig naken för sin man.

Vad har vi egentligen för kroppsideal?
Jag har nog ändrat syn på min egna kropp sedan jag drabbades av bröstcancer och tvingades genomgå operation där båda brösten togs bort. Men även innan cancern så skulle jag aldrig söka plastikoperation för att "förbättra" min kropp.

Nu när jag för tillfället är både bröstlös och hårlös - optimist som jag är så finns det fördelar med det. Det går väldigt fort att duscha när man inte har något hår att fixa efteråt..
Angående att vara utan bröst så ser jag väldigt atletisk ut utan bröst - samt att jag slipper ha bh. Jag tänkte mycket i början på hur sommaren 2016 skulle bli. Jag kan ju inte längre ha mina bikinis - dels har jag inget att fylla dem med men sen syns mina ärr. Men då kom jag på att lane4 som gör tävlingsbaddräkter och träningsbikinis kunde ha något. Och mycket riktigt hittade jag en bikini där som jag ska ha till sommaren.

Ett annat program som hade varit mer intressant och "klokare" för tv3 att ha - vore att göra en svensk version av det engelska programmet "Våra pinsamma kroppar" (översatt). I det programmet söker olika människor för olika problem de har med sina kroppar och får remisser vidare till specialister som hjälper dem komma till rätta med problemet. De undervisar om exempelvis könssjukdomar, hur olika kroppar alla har osv. Det är ett lärorikt program som jag kan tycka är roligt att titta på.

Inga kommentarer: