tisdag 2 september 2008

Jo tjena!

"Män har genetiska anlag för skilsmässa
Fyra av tio män bär på skilsmässogenen.
...
Sociala eller genetiska orsaker till att vi skiljer oss? "
(Rubrik från Expressen.se)

Jo, tjena! Och de säger att alkoholism är en sjukdom?! Nog kan jag förstå att vissa löper större risk att fastna i ett missbruk genetiskt sätt men det bör ju understrykas när det gäller alkoholister att det är de själva i början som valt att börja dricka. På den tiden när det inte fanns alkohol var detta knappast ett problem?!

Lika mycket tror jag på att män har genetiska anlag för skilsmässa. Jag tror hellre att det handlar om manligt/kvinnligt. Den rollen vi föds in i och det sätt vi förväntas att bete oss på. Om inte annat de erfarenheter vi har av förhållanden runt om oss från de att vi var barn.

Så att skylla på sitt genetiska anlag känns verkligen som en undanflykt. Visst kan du få skylla på anlaget gällande riktiga sjukdomar som cancer osv. Men jag tror att vi kan styra så himla mycket själva. Det mesta handlar nog om hur starka vi är inombords.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ang. Alkoholism så är det knappast någon som väljer att "börja dricka" i den mån att det leder till alkoholism.
Vidare så har människan sedan tidernas begynnelse hittat metoder för att berusa sig. Vare det koka-blad, cannabis, meskalin från en kaktus, eller jästa druvor...

Så jo, det har nog ändå "alltid" varit ett problem.